Wilken åktur!

”Jag har nog alltid haft vinnarskalle, en drivkraft att göra saker fortare, bättre, större.”

När jag startade mitt första företag år 2000 var det bara jag och min verktygslåda. Idag är Wilzéns ett namn och en kraft att räkna med i branschen. Vägen hit har varit allt annat än rak, men oj vilken resa! Och tack vare grymma medarbetare kan Wilzéns fortsätta att utvecklas och växa. Nu gasar vi vidare mot nya mål!

Från första
spiken...

white arrow to the right

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

Andreas Wilzén startar enskild firma.

Etablerar Wilzéns Byggtjänst AB och bygger A-hus

Anställer en person och bygger första Trivselhuset i Ekängen.

Wilzéns växer och har nu 12 anställda.

Vi växer för fort, bygger för många hus och ekonomin släpar efter.

Minus 1,5 Mkr i kassan. Fortsättning eller konkurs?

Ny uppbyggnadsfas inleds.

Vi bygger A-hus, Trivselhus och arkitektritade lösvirkeshus.

Uppdrag för LB-hus.

Wilzéns får ny styrelseordförande.

Mera jobb åt LB-hus. Ladugårdsbygge för A-betong. Vi köper egen tomt i Torvinge.

Startar Wilzéns Mark & Betongteknik med ny delägare och köper in en grävmaskin.

Bygger vårt eget kontor på helger och kvällar.

Wilzéns Bygg jobbar på.

Mark växer kraftigt och mer maskiner köps in.

Vi utses till gasellföretag och flyttar in i Torvinge.

Rekryterar en kalkylator och börjar lämna anbud på offentliga upphandlingar.

Vinner ramavtal med Lejonfastigheter gällande fyra förskolor.

Bygg får fler större entreprenader och ramavtal.

Mark har växtvärk. Varsel, uppsägningar och avyttring av maskiner. Nystart på Wilzéns Mark som blir helägt dotterbolag till Wilzéns Bygg.

Andreas får tungt besked och opereras för hjärntumör.

Byggnation för privatpersoner upphör.

Bygg vinner upphandling för Fortifikationsverket.

Mark får flera ramavtal och nyanställer.

Markus Reklambyrå anlitas och skapar Wilzéns nya grafiska profil.

Wilzéns fyller 15 år och tillväxten tar fart Ny affärsplan med två primära fokusområden – ramavtal och entreprenad. Bygg anställer en projektchef och en projektledare för att säkra kompetensen i större projekt.

Wilzéns bildar en Advisory Board.

Mark och Bygg vinner ett flertal upphandlingar för ramavtal och enskilda entreprenader.

Bygg ingår avtal för två 4-våningshus i Vallastaden.

Wilzéns utses till gasellföretag för andra gången.

Mark växer och rekryterar både yrkesarbetare och tjänstemän.

Bygget i Vallastaden avstannar då beställarens pengar är slut, men Wilzéns köper bolaget och slutför bygget av 21 bostadsrätter.

Vinner Lejonfastigheters ramavtal för underhåll och ombyggnad. Beräknad omsättning 100 Mkr/år.

Försäljning av bostadsrätterna i Vallastaden pågår.

Wilzéns tillsätter en extern styrelse.

Beräknad omsättning 270 Mkr och nettomarginal cirka 5 %.

Covid 19 lamslår världen, vi klarar oss bra tack vare vår diversifierade verksamhet.

Styrelse kompletteras med Ronny Mårtensson, tidigare vd på Åtvidabergs Sparbank. Ett bra komplement till Roger Ekström, ordförande, och Staffan Olofsson.

Tyvärr återkommer Andreas hjärntumör, operationen sker i juli och därpå följande efterbehandlingar. Med lyckat resultat!

En KMA-chef rekryteras och beslut fattas att initiera hållbarhetsarbetet.

Koncernen omsätter 357 miljoner med bra resultat.

Organisationen får ny struktur, en vvd utses och en Projektchef.

Service kompletterar den befintliga Projektchef Entreprenad.

En ny ledningsgrupp bildas som genomgår en utbildning. Hela tjänstemannasidan genomgår flera betydande utbildningar för företagets utveckling.

Ett styrelsebeslut tas att påbörja uppbyggnaden av ett fastighetsbestånd, främst inriktat på industrifastigheter. En målsättnings sätts att 2026 ha ett fastighetsvärde på 500 miljoner.

Arbetet med hållbarhet fortlöper och beslut fattas att bara använda Grön Betong, vilket bidrar med upp till en halveringav vårt CO2 påverkan.

Koncernen omsätter 441 miljoner med bra resultat.

...till full verktygslåda

Respekt

De senaste åren har Wilzéns vunnit flera större upphandlingar för ramavtal och enskilda entreprenader inom bygg och mark. Vi har vuxit, både kompetensmässigt och i antal medarbetare, omsättningen ökar och vi har två gånger blivit utsedda till gasellföretag. Vi har en fastställd affärsplan, en extern styrelse och ett eget fastighetsbestånd. Numera fyller vi väl ut den stora kostym vi en gång tog på oss.

För oss handlar det mycket om respekt. Först och främst gentemot våra uppdragsgivare och de viktiga projekt de ger oss. Men också den respekt vi själva har fått i branschen för att vi levererar i tid och med kvalitet.

Wisuellt

I byggbranschen är det nästan bara de riktigt tunga aktörerna som syns utåt. Men Wilzéns valde tidigt att satsa på en tydlig och stark visuell identitet som matchar företagets ambition. Grunden är ett stilrent och kraftfullt dubbel-w med en distinkt punkt samt en klart lysande röd färg. Idag finns vår logotyp på allt ifrån pennor till arbetskläder och bilar. Vi är också måna om att tydligt skylta upp alla de byggplatser vi befinner oss på.

Att synas är viktigt för såväl vi-känslan och den interna stoltheten som för affärerna. Samtidigt innebär det ett ansvar för oss som representerar företaget. Det är vi som bygger Wilzéns varumärke. Och det är varumärket som bygger Wilzéns.

Vad wi kan

Wilzéns står på fyra stadiga ben – bygg, mark, måleri och förvaltning. Vi bygger allt från exklusiva kontorslokaler till stora industrihallar. Vi gör vägarbeten, anlägger dammar och planteringar, och utför omfattande måleriarbeten. Och vi gör det förbaskat bra.

Men allt det där betyder ingenting om inte våra kunder är nöjda. Lyckligtvis törs vi säga att de faktiskt är det. Innebär det att vi också är nöjda? Nej, det får vi aldrig bli. Då finns det risk för att vi slutar att utmanas och utvecklas. Fast glada, tacksamma och peppade – det är vi!

Wilzéns vilja

I våra uppdrag ska vi …

 • aldrig pruta på kvalitet och ansvar.
 • alltid erbjuda goda byggtekniska och ekonomiska lösningar.
 • ha ordning och reda – på byggplatsen, i administration och i kommunikation.

 

Vi ska också …

 • hålla oss uppdaterade kring förordningar, lagar och krav som påverkar vår verksamhet.
 • följa och ta del av den digitala utvecklingen i branschen.

 

I kundrelationer ska vi …

 • vara tillgängliga och alltid serviceinriktade.
 • bygga förtroende genom öppen och ärlig kommunikation.
 • utveckla varandra och arbeta mot gemensamma mål.

 

För miljöns skull ska vi …

 • minimera energianvändningen i alla projekt.
 • ha en klar och tydlig process för säker avfallshantering.
 • jobba för att minska CO²-utsläppen i våra transporter.

 

Vi ska ta ett samhällsansvar genom att …

 • sponsra verksamheter och evenemang som bidrar till rörelseglädje och gemenskap

 

Inte minst ska vi …

 • se till att Wilzéns ständigt utvecklas – erfarenhetsmässigt, kunskapsmässigt och företagsmässigt.

Kul(turen)

Trivas

Vissa saker gör att folk trivs extra bra på jobbet. Känslan av att vara en i gänget är ett exempel. Sammanhållningen med jobbarkompisarna. Relationen med cheferna. Att bli sedd, lyssnad på och känna sig delaktig. Frihet under ansvar är en annan bra grej. Att till viss del kunna styra över sitt eget arbete. En tredje faktor är att känna stolthet över sin yrkesroll och över företaget. Allt det där strävar vi efter hos Wilzéns. Vi tycker att vi lyckas riktigt bra.

 

Leva

Vi har mycket att göra. Vissa perioder är väldigt intensiva, det sticker vi inte under stol med. Och vi behöver jobben för att företaget ska må bra. Men för att människorna ska må bra behöver vi också variation i arbetet. Vi behöver rasterna, småpratet och de sociala aktiviteterna med jobbarkompisarna. Framför allt behöver vi tid för vila, tid för för familj, vänner och fritidsnöjen. När vi får den balansen i livet blir det bäst för alla – även för Wilzéns.

 

Lära

Wilzéns har otroligt mycket duktigt folk. Unga talanger som bidrar till ny kunskap och inspiration och mer erfarna personer med enorm yrkesskicklighet. Oavsett ålder och bakgrund vill vi att alla ska känna att de kan utvecklas, lära sig mer. Här är de årliga medarbetarsamtalen värdefulla för att ta reda på vad varje enskild person drivs och mår bra av. Samtidigt lär vi oss nya saker av varandra och för varje nytt uppdrag.

 

Må bra

På Wilzéns mår vi bra. Men vi kan alltid se till att må ännu bättre. Förutom regelbundna hälsoundersökningar får alla medarbetare ett årligt friskvårdsbidrag. Vi kör padel, spelar innebandy och pingis, och peppar varandra att delta i exempelvis Blodomloppet och Tallbodaloppet. Ingen press, men vi brukar ha riktigt bra uppslutning.

 

Skydda

Vår bransch är tyvärr utsatt när det gäller arbetsplatsolyckor. Wilzéns har varit förskonade från allvarliga incidenter, men så jobbar vi också hårt för att förebygga skador. Här är planering, samordning och uppföljning A och O. Inför varje projekt ska alla få ta del av aktuella säkerhetsföreskrifter och kunskaper och förses med rätt skyddsanordningar, verktyg och skyddskläder. Sådant tummar vi inte på.

 

Leka

Att ha roligt är allvarliga saker. En nyligen genomförd undersökning visar att det är viktigare för lyckan att kul på jobbet än att ha familj. Och vi som redan har familj mår förstås inte dåligt av att ha ännu mera kul. Wilzéns sparar inte på krutet när det gäller festligheter. Julfest och sommarfest är stående arrangemang, ofta med något tema eller uppträdande. Varje år försöker vi dessutom få till en gemensam resa. En helg med skidåkning i Sälen är exempelvis aldrig fel. Däremellan blir det spontana after work och en och annan rafflande pingisturnering på kontoret.

Det allra wiktigaste

”Trots att vi har vuxit mycket genom åren finns hjärtat kvar i företaget – Wilzénsandan. Det har vi Andreas att tacka för.”

Vedat Cakar
Snickare

”Friheten i kombination med det omväxlande arbetet ger en dimension som det är svårt att hitta på något annat ställe.”

Daniel Dahlgren
Snickare

”Synen på personalen är att vi ska må bra och ha det bra. Sedan har vi väldigt fria tyglar också. Bara vi gör vårt jobb får vi göra vad vi vill. Det är nog ganska unikt i branschen.”

Arvid Karlsson
Arbetsledare

”Nu är Wilzéns så pass stort att det finns personer man inte träffar så mycket, men kärnan och kamratskapet som fanns från början, håller i sig.”

Olof Norman
Snickare

”Det finns en stolthet hos oss som jobbar på Wilzéns. Vi har gemenskapen, kunskapen och alla personligheterna, vilket är en bra kombination. Det är roligt att gå till jobbet!”

Martin Hoffrén
Snickare

”Andreas har många idéer och han är alltid villig att investera i oss personal och i nya program. Det gör mig motiverad och ger mig chans att hela tiden utvecklas.”

Martina Karlsson
Ekonomi och administration

”Vi har en jäkla bra arbetsmoral, alla gör sitt yttersta. Och gruppkänslan outstanding! Alla pratar med alla och vi gör mycket roligt tillsammans. Trivs man är det inga problem att göra det lilla extra."

Linus Bornemo
Projektledare